|
---|
DÂMBROCA ANILOR MEI
Satul Dâmbroca
Fiecare entitate materială are un loc anume, unic, în Univers, loc pe care şi-l împarte cu entitatea sa spirituală. Satul Dâmbroca este legat indestructibil de un dâmb, din comuna Săgeata, care la rându-i este parte a judeţului Buzău, a ţării cu aspect de frunză de stejar, numită România, de pe continentul cel mai încărcat de istorie - Europa şi ... tot aşa mai departe, se poate vorbi despre: Planeta Pământ, Sistemul Solar, Galaxie, Calea Lactee, ...Univers. Motivația cărții monografice Doamne, creat-ai pe lume Dâmbroca După cum se poate observa din schița de mai jos, satul Dâmbroca are o geometrie frumoasă, putând fi considerat ca un dreptunghi, tăiat de trei străzi, drepte, ceva mai lungi de 1,5 Km. „Dâmbroca are zece străzi. Trei dintre acestea, cele mai importante sub raportul lungimii și a numărului de case poartă numele unor personalități ale satului: preotul Stanciu Emil, agentul sanitar Iordache Nicolae și profesorul universitar dr. Ioan Gh. Coman. Celelalte denumiri își au originea în orizonturi diferite: elemente ale concretului economic sau topografic (strada Principală, Strada Morii, Strada Mică), fenomene ale naturii (strada Primăverii, strada Crizantemelor), ori sunt denumiri convenționale (strada Armoniei, strada Tineretului). Preotul Emil Stanciu (parohia Dâmbroca, 1966-2000) rămâne în conștiința comunității și prin urmașii săi: cel dintâi copil, preotul Florin Stanciu, paroh al bisericii din Săgeata, cu înfăptuiri ecleziastice admirabile și ing. Adina Bădescu (cel de-
al doilea copil), cu 4 mandate eficiente de primar al comunei, al cărei fiu a devenit la rândul său paroh al localității Dâmbroca. Oficiantul sanitar Nicolae Iordache (1914-1997), participant la operațiunile militare ale celui de-al doilea război mondial, șapte ani de prizonierat în URSS (Iordache și Alecse 2013: Online), se bucură de stima unanimă a consătenilor săi (Enuș 2013). A rămas în amintirea tuturor datorită spiritului său deosebit de săritor și altruist. A fost omul care răspundea prezent la orice oră ar fi fost solicitat. Trecea drept un foarte bun profesionist. Avea un fler remarcabil în diagnosticarea și prescrierea medicației pe care o făcea atunci când i se cerea, ori își permitea să facă acest lucru, în limitele competențelor sale. „Domnul Iordache” a cărei siluetă elegantă, îngrijită și plină de optimism și bonomie ne-o amintim din perioada copilăriei, răspundea dezinvolt și la solicitările venite din Săgeata ori din alte sate ale comunei. Bicicleta, gentuța mică din piele maron, ochelarii fumurii, (alifiile pe care uneori nu se sfia a le prepara el însuși), au devenit repere inconfundabile ale constituentului său. Profesorul universitar doctor Ioan Gh. Coman este de departe personalitatea comunei, și nu numai, care s-a impus la nivel naţional şi chiar internațional. S-a născut în Dâmbroca (1902-1987) și a fost fiul lui Gheorghe Coman Ionescu (decedat 1962) și al Anicăi Ghe. C. Ionescu (decedată 1958), una din cele mai înstărite familii din zonă.” (Gheorghe Calcan) APRECIERE Nu pot vorbi despre satul meu natal decât la modul superlativ, nu numai pentru claritatea imaginilor pe care mi le-a creat şi suflul subiectiv, ci pentru geometria lui frumoasă, pentru istoria lui curată, nealterată de vicisitudinile vremurilor. Satul meu a îmbătrânit şi a întinerit în acelaşi timp. Când am deschis ochii pe meleagurile lui am descoperit sărăcia oamenilor, dar şi generozitatea, bonomia lor. Deşi am fost înregistrat la Tisău, acolo unde tata a funcţionat, temporar, ca dascăl bisericesc, am o reală naştere în satul Dâmbroca, căci acolo aveau părinţii domiciliul stabil şi acolo au început să mi se deschidă ochii minții şi am simţit leagănul părintesc. EVOLUŢIA NUMĂRULUI DE CASE ÎN SATUL DÂMBROCA
|
Când am făcut ochi, parcă îl văd pe tata în tinda casei bunicilor, stând în picioare, sprijinit de hambar. Era tânăr, frumos şi servea o cană cu lapte şi un covrig. Tocmai venise de la strana bisericii. De la acea apariţie, de imensitate şi frumuseţe fantastică în mintea mea, când m-am copt psihic, am cochetat liric:M-am născut pe-un plai de visTata mai bea lapteŞi-mi cânta bisericeșteCu dragoste-n șoapte.
|
În curte erau două case: cea a bunicilor şi a noastră. Era o mică diferență între case, ca un fel de evoluție în timp a arhitecturii.
Casa bunicilor, la intrarea din spate avea o tindă cu lut pe jos, cu uşa de la intrare din lemn cam brut, dar bine îmbinat încât să nu bată vântul. În stânga se afla un hambar pentru făină şi mălai, care era sculptat simplu, pentru a i se da aspect de mobilă de interior. În colţul din dreapta era hornul, care consta dintr-o vatra mare de tip șemineu şi de jos în sus se micșora în diametru, ajungând ca deasupra casei să se vadă un horn normal. În partea stângă a vetrei se afla un cuptor în care se putea coace pâine, dar construcţia lui propriu zisă dădea în odaia mică. Tot din tindă dădeau două uși: una era faţă în faţă cu uşa de intrare şi una la dreapta. Cea din faţă ducea la un hol care conducea la uşa din faţa casei, spre uliţă, iar cea din dreapta dădea în odaia mică.
Odaia mică servea şi de bucătărie, căci avea o sobă cu plită, pe care se gătea. Avea şi o sobă din teracotă, care era încălzită de la cuptorul din vatra hornului, aflat în tindă. Interesant era că la cuptorul din hol se putea face focul cu: paie de grâu şi cu ciocani.
Soba de teracotă din odăița bunicilor îmi amintește de o zi tristă de iarnă, când bunicul se încălzea la mâini şi la faţă şi se căina căci peste noapte au dat hoţii iama prin grajd şi au furat vaca.
Schița Casei bunicilor
Odaia mică avea două geamuri: unul care dădea spre curtea din spatele casei şi unul în lateral spre nea Ionel Cosoroabă. Adesea mă urcam în patul de lemn, cu saltea din paie şi priveam pe fereastra laterală. Cel mai bine mi-a rămas în amintire un prun care rodea din doi în doi ani. Era un prun rămuros, pe care îl vedeam ca pe un zeu cu părul vulvoi şi care ne dădea prune vinete, dulci-acrișoare, dar puține scăpau nemâncate înainte de a se coace.
Din odaia mică o uşă dădea spre odaia mare (casa mare, cum i se spunea) şi din care se putea ieşi în acelaşi hol care venea de la tindă şi apoi se putea ieşi afară pe galerie. Casa mare era folosită numai pentru oaspeți. Avea dușumea de scânduri (podea) şi era gătită cu cele mai frumoase mobile și cu perne, macaturi, broderii, etc. Podina (tavanul) era tot din scânduri susţinute de grinzi. Peretele dinspre drum avea geamuri largi, care puteau da multă lumină, dar erau acoperite tot timpul cu perdele, care creau un semiîntuneric.
De câte ori mă gândesc la odaia mare îmi amintesc şi de povestea bunicii, că a fost vizitată de hoţi şi fiind singură, a fost legată la gură şi i s-a cotrobăit după bani. O fi fost aşa, o fi fost mai mult, numai bunica a dus cu ea întreaga poveste.
În faţa casei, adică înspre drum era o prispă lungă, pe toată faţa casei. Era ca un fel de balcon deschis, cu podea din scânduri şi o galerie din scânduri cu decupări artistice, înaltă cam de un metru. De pe prispă se putea deschide o portiță, care avea aceeaşi construcție cu galeria şi apoi se coborau 2 trepte, care constau în plăci mari de piatră. O aleie lată de 1,5 m. ducea la poarta casei, aflată cam la 7-8 m distanţă de casă şi care dădea în uliţă.
Împreună cu fratele Nicușor la fosta casă părintească - 2008 |
Casa părinţilor mei se afla în dreapta, cum priveai din uliţă şi era lipită de cea a bunicilor. Dacă este să o prezint tot pornind din spatele casei, arăta cam astfel: trei trepte din beton, urcau până la uşa din lemn, care dădea într-un hol. În stânga lui era uşa de intrare în odaia care ţinea loc şi de bucătărie şi de dormitor. Holul era doar un spaţiu destul de restrâns, având drept podea ușile de intrare la beci şi un spaţiu în care de obicei stătea tocitoarea(o putină mare, care avea conicitatea cu baza mică în partea de jos), care era destinată preparării vinului, dar şi pentru depozitarea grâului(atunci când aveam). Mama obişnuia ca prin grâu să bage pepeni, pentru a-i păstra mai mult timp şi ajungeam să mâncăm pepeni şi la Crăciun. Beciul era adânc, cu scări înalte din piatră, cu pereţii zidiți cu dale de piatră şi tavanul din beton. Ţineam în el în principal vinul, în butoaie mari de 50- 80 deca, dar şi altele: varza murată, castraveți... În beci ne refugiam adesea când erau bombardamentele din al doilea război mondial. O dată când mămica a coborât în beci a simţit că i se face rău şi noroc că nu coborâse decât câteva trepte şi a ieşit imediat, căci oxidul de carbon emanat de vinul aflat în fermentație putea să o termine. |
---|
Din hol se putea urca în podul casei, care era deschis (fără perete) înspre hol. În pod nu se prea umbla, ca dovadă că eu, când l-am vizitat din curiozitate pe la vârsta de 7 ani, am găsit un pistol şi câteva cartușe. Avea o țevișoară subțire şi un tambur (butoiaș) Mi s-a părut o jucărie şi eram foarte impresionat şi curios, chiar învârteam butoiașul acela şi apăsam pe cocoș (trăgaci). Acum gândesc, că a fost bună neștiința mea de a-l arma, că poate cream o ruletă rusească. I l-am arătat mămichii şi nici nu ştiu cum a dispărut.
Odăița casei noastre avea doar un pat mare din lemn, cu saltea umplută cu paie şi în faţa patului era soba cu plită şi cuptor. Podeaua şi podina erau din scânduri. Un geam cu două ferestre micuțe dădeau spre curtea interioară, de unde puteau fi văzute: grajdul, cotețul de porci, cotețul de păsări şi toată ograda, până în fundul grădinii şi chiar după oboare (câmpia de la marginea satului). Geamul avea şi giurgiuvele (bare metalice), care să împiedice pătrunderea hoților.
O uşă, aflată în stânga, ducea în odaia mare, care era asemănătoare cu cea a bunicilor. Odaia mare avea un divan lat şi un dulap de haine (maroniu, lăcuit). Din odaia mare se trecea într-un hol, care avea ieşire spre faţa casei, pe o prispă mică, fără galerie. În acel hol era cuierul suspendat, un pat îngust din lemn de brad cu saltea din paie. Îmi amintesc că într-un an şi-au făcut sat ploșnițele şi mult s-a chinuit mămica să facă un holocaust cu ele. A flambat cu lumânarea toate cotloanele patului în care se ascundeau ploșnițele şi aveau urmașe în diferite stadii de viaţă.
Pe un perete era agățat un tablou cu un copilaș îngeraș, cu ochii albaștri şi eu am putut să fiu atât de naiv, la anii ce-i aveam, să-l cred pe fratele Oani, că era poza mea când eram şi mai mic. În faţa casei noastre era un corcoduș mare, care rodea foarte mult, dar corcodușele ajungeau rar să se pârguiască, căci eu şi Olica eram mai tot timpul în el şi ne umpleam de plăcere şi de vitamina C. O dată, când s-a suit Olica în corcoduș, eu stăteam jos şi așteptam să-mi dea şi mie corcodușe. Nu ştiu prin ce întâmplare, Olica avea la ea un șiș, pe care l-a scăpat din mână şi m-am trezit cu el înfipt mai sus de palmă, pe antebraţ. S-a creat o stare de panică, dar m-a legat olica şi a trecut cam neobservată de mămica, însă am rămas cu o cicatrice, care se mai observă un pic şi astăzi.
În partea dreaptă (privind din drum) a casei noastre era casa lui tata Vasile Luntraru.
În partea aceea aveam o alee care ducea spre poarta casei, mărginită de un gard din scânduri, hotar cu tata Vasile. Gardul avea şi o portiță de trecere spre tata Vasile, foarte practică în desele escapade de la o casă la cealaltă, în joaca noastră cu fetele vecine. Olica se juca mai mult cu Miţa , iar eu cu Niculina. Grădina vecinilor era încărcată cu pruni, care de asemeni erau deposedați de fructe începând din floare şi greu ajungeau câteva până la pârguit. Umblam mai toată ziua cu gura sterpezită, dar nu conta.
Curtea casei noastre era din două părţi: curtea mică şi curtea mare. În curtea mică erau acareturile: grajdul în care vieţuia Ţiganca, o vacă alb-vineție, solidă şi năbădăioasă, apoi cotețul de păsări şi cotețul porcului. În curtea mare se afla closetul din scânduri şi de jur împrejur erau salcâmi mari. În partea stângă, cum privești dinspre curtea mică, erau înșiruiți vreo 8 pruni mari, cu aceeaşi soartă ca şi corcodușul. În timpul războiului, pe când ruşii au ajuns pe suhat (după Oboare), intrau în grădina noastră şi de fiecare prun legau 1-2 cai. Fratele Oani, năzbâtios cum era, se urca în prun şi agățat de câte o creangă se lansa pe spatele unui cal. Calul se agita, dar lui Oani nu-i păsa, căci se ţinea de creangă.
Grădina mare era folosită şi pentru plantat legume (cartofi, ceapă, roşii), chiar şi bumbac, iar toamna erau amplasate şirile (şirile) de paie, clucile de porumb, stivele cu viţă de vie (rezultată din curățarea viei), crengi de salcâmi (de la curățarea salcâmilor) şi alte materiale, utile pentru foc. Mergeam primăvară, după arat, împreună cu Olica, cu o căruţă şi strângeam cotoare de porumb. Le scuturam bine de pământ şi erau cele mai bune lemne.
Pe timpul când trăia bunicul aveam în grădina mare un nuc uriaș, sau poate că aşa mi se părea mie, de mic ce eram. De fapt toate în jur mi se păreau uriașe.
Din cauza hoților care cam dădeau iama pe la păsări şi la vite, se folosea un sistem ingenios de avertizare, legându-se o sârmă de la uşa grajdului, la uşa casei şi se ataşa un clopoțel la intrarea în casă. Nu ştiu dacă mama a împrumutat invenția de la cineva sau a născocit-o, dar trebuie să recunosc că bate şi alarmele electronice actuale. În noaptea de înviere din 1946, mămica se pregătea să plece la biserică, dar când a ajuns la poartă şi-a agățat ciorapul şi a revenit în casă. În timp ce-şi repara ciorapii, că nu mai avea alţii, se aude clinc, clinc, clopoţelul. Era foarte curajoasă mămica, aşa ca leoaica ce-şi apără puii. A sărit ca arsă, a ieşit în uşa casei şi a țipat: „ Hoţtiiii, hoţiii, sări nea Ionele că au venit hoţii!” Nea Ionel Cosoroabă, mare gospodar, era printre puținii din sat care avea puşcă de vânătoare. A ieşit şi a tras două focuri şi noi, copiii (eu şi Olica), din colţul ferestrei, numai ce vedem două umbre țâșnind de la grajd şi tuleo printre clucile din grădina mare.
În curtea mică, lângă uşa bunicilor, se afla un agud mare, care îşi deșira cergile mult deasupra casei, încât puteai să te urci în agud şi de acolo pe casă. Am mai povestit de următoarea întâmplare, dar parcă primesc ghes să o repet. Oani era tare năstrușnic şi plin de neprevăzut pentru bunicul. Se urca în agud şi apoi pe casă, bocănind şi făcând maimuțării, ceea ce bunicului nu-i plăcea deloc şi nu-l prea avea de bine, îl considera un destrăbălat. Lua bunicul un băţ şi tot striga la Oani: „ - Dă-te jos ghiavole de-acolo! Am să-ţi pui chelea pă băţ!”. Oani, nu şi nu, stătea pitulat pe după crengi şi aştepta până se plictisea bunicul de strigat şi pleca în casă. Bietul bunicu, avea un suflet de aur şi-şi iubea nepoţii, dar Oani era de pomină cu năzdrăvăniile lui. Cred că eu eram nepotul preferat al bunicului, căci pe lângă faptul că eram tare micuț şi pricăjit, aveam multă ascultare şi eram numai ochi şi urechi la ce-mi spunea şi-mi povestea.
Cred că de aia mi-a inventat numele de Didi, cu care mă alinta şi a fost singurul din familie care mi-a zis aşa. Mămica şi Oani, mi-au zis totdeauna Gigi, iar Tăticu mi-a zis Mircea. Olica mi-a zis Gigi numai până am crescut mai mărișori şi apoi a ajuns la numele de pe buletin, Mircea. Fratele cel mic, Nicușor, până a ajuns la facultate îmi zicea Nenica, ca apoi să se dea şi el după numele de pe buletin. Fiind mai mic cu 12 ani decât mine, îl alintam cu „Vino la nenica!” şi îi aduceam adeseori bomboane. A fost nostim, când, fiind întrebat că de ce fratelui cel mai mare, Nelu (Oani), nu-i spune nenică, Nicușor a spus că n-o să-i spună niciodată nenică pentru că bomboanele lui nu-s coapte. Cred că şi mămica îl cam vorbea de rău pe Oani, în faţa lui Nicuşor şi totdeauna eu eram dat drept model de comportament.
Dâmbroca anilor mei |
---|
|
---|