|
---|
SERVICIUL SANITAR
|
Clădirea dispensarului din Ojasca, în care am început serviciul, primul meu contact cu activitatea medicală. Actualmente în clădire funcţionează Politia şi Centrul de Servicii Locale din cadrul Primăriei Comunei Unguriu. La dreapta clădirii era intrarea pe poarta Întreprinderii Miniere, iar în cealaltă clădire a funcţionat Căminul Cultural, unde se dădeau şi filme.(poza din sept. 2007)
Adaptarea la serviciul sanitar
La serviciu mă descurcam onorabil şi mulțumeam în gând tatălui meu că mi-a insuflat meseria, căci nu ar fi fost de ajuns ceea ce am învăţat la şcoală. Îmi plăcea să fac pansamente artistice şi injecţii intramusculare cu bătaie. Injecțiile intravenoase îmi cădeau cam greu, mă tensionau cam tare, dar le reuşeam. Nu ştiu ce impresie au avut colegii de serviciu şi beneficiarii serviciilor mele, dar cred că au manifestat indulgență, având în vedere că eram începător. Înaintea mea, pe acel post a fost un felcer, pe nume Popescu, foarte apreciat şi am simţit regretul localnicilor că i-a părăsit, dar îl înțelegeau că a plecat la facultate. Vorbeau cu multă venerație despre el şi eram un pic gelos.
Fiorul dragostei
De la fereastra sălii de tratamente îmi aruncam des privirea spre vadul apei Buzăului şi spre un colțișor de pădurice, pentru frumuseţea peisajului, dar mai ales să o văd pe Doina cu vaca la păscut. Doina era ca o felină, cu unduiri gingașe şi văcuța ei avea aerul liniștii pastorale. Chiar dacă eram sedus de magia clipurilor, subconștientul meu șuguia: „Săraca fată, săracă,/ toată vara paște-o vacă / iarna, vaca – vacă, fata – fată!”
De la stânga la dreapta: Gică, un amic pocăit, la mijloc sunt eu, iar în dreapta, sanitarul Costel. Poza a fost făcută de Gică, cu un aparat automat, pe dealul din spatele dispensarului, deal plin cu pomi fructiferi, îndeosebi pruni.. |
Chiar lângă dispensar se afla un club, la care se dădeau filme. Am mers şi eu de câteva ori, mai mult pentru faptul că, chiar Doina îmi făcea ochi dulci. Când am intrat în sală, fetele ştiau că Doina îmi ţine locul şi m-au dirijat lângă ea. Eram foarte emotiv, căci nu mai fusesem niciodată în asemenea ipostază, de cuceritor. M-am aşezat lângă Doina şi tremuram de emoție şi ruşine. Filmul era înregistrat pe câteva benzi, dar nu cred că am înţeles ceva din el. Eram concentrat la situaţia în care mă aflam. Stăteam cu coatele pe speteaza băncii şi deodată mă trezesc cu mâna ei în mâna mea. Nici acum nu mi-a trecut vibrația aceea. Când se termina banda îmi retrăgeam mâna, speriat, dar așteptam să înceapă altă bandă pentru a-mi relua mâna mult dorită. Doina era şi ea timidă, dar nu ca mine. Cred că ei i-ar fi plăcut să ne afișăm împreună. După terminarea filmului am mers alături spre locuinţele noastre. Ea locuia la casă în sat dar era aproape de colonie. Am fost un tăntălău, n-am ştiut ce să spun, atât eram de copleșit emoțional. În gândul meu, îmi făceam probleme că nu poate fi dragoste adevărată, că Doina urmărește doar funcţia mea de felcer, ea fiind o fătucă de 16 ani cu o ucenicie în croitorie. Eram înnebunit după un zâmbet al ei, dar se luptau în mine inima cu mintea şi câștiga rațiunea. Eram prea tineri pentru o relaţie trainică, aveam armata de făcut şi poate că mă gândeam şi la o facultate. Inima îmi spunea că trebuie să renunț la orice pentru o clipă de fericire cu o aşa zână. Trebuie să spun că Doina era o fata foarte, foarte frumoasă şi asta nu că o spun eu, orbit de fiorii dragostei, ci pentru că pe toată valea Buzăului era recunoscut acest fapt. Când treceau trenurile prin gara Ojasca, numai ce auzeai băieţi strigându-i numele, cu toate că ea nu era prin gară şi nu o vedeau. O altă fată frumoasă era Cocuteana, fata șefului de gară, elevă la Liceul B.P. Hașdeu, din Buzău. Era o blondă veritabilă şi tinerețea o transformase în zâna din poveşti. A avut ghinion că a fost agățată de un neisprăvit care a făcut-o să sufere şi i-a cam măcinat frumuseţea, făcând-o să pălească, chiar de la acea vârstă fragedă de 17 ani. |
---|
Cu Doina am mai cochetat puţin, cam indirect, prin completarea unui oracol care circula printre tineri şi la care am constatat că ea se referea prin răspunsuri la persoana mea. Am făcut şi eu referiri de simpatie la adresa ei.
Amicul Gică - pocăitul
De prin Ojasca am încă vii unele amintiri cu dealurile care se ridicau în spatele coloniei şi care aveau mulţi pruni. În singura toamnă petrecută acolo m-am înfruptat substanțial, căci nu erau opreliști. Aveam şi un amic, Gică. Era pocăit şi încerca să mă apropie de credinţa lui, dar eu, ca fecior de dascăl ortodox, nu puteam fi victima lui. Avea Gică şi un aparat de fotografiat automat şi m-a fotografiat în diverse locuri pitorești. M-a dus Gică şi la o adunare a pocăiților. A fost un cadru pitoresc, dar n-am rămas cu nicio impresie de acolo. Impresia plăcută o aveam despre croitorul Gică, vegetarian convins şi foarte chibzuit în tot ce făcea, la cei 30 de ani ai săi, gospodărindu-se singur.
Viaţa politică, la acea vreme, nu am observat-o decât la nivelul organizației UTC, unde secretar era un tovarăș Panait, băiat bine aşezat şi foarte respectat. Cred că respectul era, de fapt, din teama faţă de funcţia politică a lui.
Introducere |
||
---|---|---|
Detașare la stația de salvare |
||
Diferența de liceu |
|
---|